Skapa en Facebook profil

Denna manual går igenom hur man skapar en FaceBook profil.

Förutom att hålla kontakt med vänner och bekanta är Facebook också ett bra verktyg för föreningar och andra sammanslutningar att uppdatera sina medlemmar och andra intresserade om vad som händer just nu. Det är enkelt att skapa evenemang och nå ut till en bred publik eller också bara skapa grupper för styrelseorgan eller allmän diskussion om något ämne.

Man bör dock tänka på vilken information man sätter ut på FB. Kolla säkerhetsinställningarna efter du skapat profilen och dela inte ut information som ditt personsignum och helst inte mailadresser eller hemadresser. Man kan välja att endast visa sitt namn och profilbild åt alla och att endast de som man är vän med får se statusuppdateringar och foton man lägger upp.
Det finns en del typer som skickar vänförfrågan bara för att komma åt din personliga information, så acceptera bara sådana förfrågningar som du vet är en verklig person.

Som tumregel kan man säga att man inte ska ge Facebook mer information än nödvändigt. Tänk dig att hela världen ser all information du har på din profil och agera därefter.

 

1.Språkval

Gå till www.facebook.com. Ifall sidan inte visas direkt på svenska kan du byta detta genom att öppna språkvalsdialogen nere på sidan (bild 1) och välja språk från listan (bild 2), i detta fall svenska.

Bild 1.


Bild 2.


2.Fyll i dina uppgifter

Fyll i:
- För- och efternamn
- e-mail adress
- ett lösenord (läs här om saker man ska tänka på med lösenord)
- ditt födelsedatum. Detta används för att bekräfta att du är tillräckligt gammal för att använda Facebook och du kan senare välja att inte publicera denna information.
- Välj kön

När du matat in uppgifterna, klicka "Gå med" för att skapa din profil


 

 

 


3.Hitta vänner

Detta steg kan man hoppa över. Dina vänner som redan finns på Facebook hittar du lätt senare med hjälp av sökfunktionen.

När du klickar "Hoppa över det här steget" kommer det upp en ruta där du måste bekräfta att du vill hoppa över.


4.Fyll i mera information

Här får du fylla i hemort, arbetsplats med mera. Denna information gör det lättare för dig att hitta vänner och för vännerna att hitta dig på Facebook.
Återigen, du behöver inte ange all information som FB efterlyser.

Då du börjar fylla i så kommer FB att ge förslag i en lista som gör det lättare att för dig att fylla i dina uppgifter.

När du är nöjd klickar du "Spara och fortsätt"


Nu kommer det fram förslag på vänner du kanske känner. Om du vill kan du gå genom listan och skicka vänförfrågan åt de du känner genom att klicka "Lägg till vän". När du är klar klickar du "Spara och fortsätt".5.Profilbild

Din profilbild är ditt ansikte utåt på Facebook.

Klicka "Ladda upp ett foto" för att välja en bild från din dator. Sök efter bilden i dialogrutan som öppnas och ladda upp den genom att klicka öppna.

Vänta tills bilden laddats upp och syns i rutan.

Fortsätt genom att klicka "Spara och fortsätt"


6.Bekräfta e-mail

Ett mail har nu skickats till den mail-adress du angav.
Öppna mailet och klicka länken för att bekräfta din e-mail adress.

 


7.Klar

Nu är du klar att börja använda Facebook.

Mer hjälp om användningen av Facebook hittar du här 
 

 


Gå Tillbaka